Genel

Çam Balı Nedir?

İçindekiler

Çam Balı

Çam balı, kahvaltı sofralarının eksilmeyen gıda ürünlerinden biridir. Çam balı sayesinde kolaylıkla beslenmenize değer katabilirsiniz. Çam balı, arıların çam ağacının gövdesinden çıkan salgıdan elde ettiği bal türüdür. Çam balı, çiçek balına nazaran farklı bir bal çeşididir. İlk olarak ‘Basra Böceği’ çam ağacının öz suyunu emer ve bu sırada organik asitler, enzimler ve mineraller yönünden zengin olan bir salgı bırakır. Ardından bu salgı, bu kez arılar tarafından ikinci defa kendi enzimleri ile zenginleştirerek peteklerinde depolanır. Bu sayede lezzetli ve de sağlıklı bir bal ortaya çıkmış olur.

Çam Balı ile Çiçek Balı Arasındaki Fark

Kıvamı bozulmadan ve kristalleşme ya da şekerlenme yapmadan uzun bir saklama süresine sahip olan çam balının rengi, çiçek balının rengine göre oldukça koyudur ve kolay ayırt edilebilir. Çam balı, biraz daha bulanık, kahverengi renkte ve tadı ve kokusuyla da çiçek balından çok farklıdır.

Çam balı ile çiçek balı arasındaki en temel fark, çam balının früktoz ve glikoz oranlarının çok daha düşük olmasıdır. Çam balı aynı zamanda çiçek balına göre saklama süresi olarak daha dayanıklıdır. Çam balı yıllarca, kolaylıkla muhafaza edilebilir ve kalitesi asla bozulmaz. Besin değeri bakımından da oldukça zengin olan çam balı, donma veya şekerlenme yapmamaktadır.

Neden Çam Balı Tüketmeliyiz?

Çam balının faydaları, çiçek balının faydalarına göre farklılık göstermektedir. Bal arıları çiçek balını yaparken, çiçekte bulunan nektarı olgunlaştırır. Çam balında ise arılar, ‘Basra Böceği’nin bıraktığı mineral ve antioksidan bakımından çok zengin olan bu öz suyunu olgunlaştırır ve çam balına dönüştürür.

Çam balı, çiçek balına nazaran daha fazla miktarlarda aminoasit, enzim ve mineraller içerir. Yani çam balının antioksidan etkisi bulunmaktadır. Eğer çocuğunuzun beslenmesi yetersiz ise demir eksikliğini gidermek için çam balı tüketmesini sağlayabilirsiniz. Ya da kilo vermeyi hedeflemektesiniz ve bunun için sabahları bir bardak ılık su ile çam balını karıştırarak içiyor olabilirsiniz. Çünkü bu sayede çam balının kilo verdirme özelliğinden faydalanabilirsiniz. 

Çam balının tatlılık oranı daha azdır ve boğazda yakıcı bir his bırakmamaktadır. Bununla birlikte çam balının sindirim sistemimize ve solunum yollarına olan faydaları bilinmektedir. Gelin şimdi dilerseniz çam balının tüm faydalarını maddeler hâlinde inceleyelim;

Çam Balının Faydaları Nelerdir?

  • Öksürük ve boğaz iltihabına iyi gelir,
  • Nezleye iyi gelir,
  • Damar tıkanıklığına karşı faydalıdır,
  • Yorgunluk ve hâlsizliklerin giderilmesinde faydalıdır,
  • Mideyi tedavi eder,
  • Hazımsızlık yapmaz,
  • Kabızlığa karşı faydalıdır,
  • İshale iyi gelir,
  • Helikobakterilere karşı etkilidir,
  • Kansızlığa karşı fayda sağlar,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir,
  • Saç köklerinin güçlenmesini sağlar ve saçları besler,
  • Kalp ritmindeki düzensizliği giderebilir,
  • Alerji oluşumunu önleyebilir ve alerjik reaksiyonları hafifletir,
  • Romatizmaya karşı faydalıdır,
  • Doğal diş macunu olarak kullanılabilir.