Genel

Kestane Balı Nedir?

Kestane balı, Türkiye’de yetişen en özel çiçek balları türünden bir tanesidir. Kestane balı, farklı aroma ve lezzete sahiptir. Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde ve kestane ağaçlarının yoğunlaştığı bölgelerde üretilmektedir. Kestane balı, yaz mevsimi geldiğinde çiçeklenmeye başlayan kestane ağaçlarından elde ediliyor. Bu arılar için üretimin ilk aşamasıdır ve arılar kestane balı yapımında yalnızca kestane ağaçlarından topladıkları nektarı kullanırlar. Bu sayede kestane balının içeriği, diğer ballara nazaran oldukça farklı ve benzersizdir.

İçindekiler

Kestane Balının Özellikleri

Kestane balı, faydaları ve besin değerleri bakımından diğer bal çeşitlerinden farklıdır ve önemli bir yere sahiptir. Kestane balını diğer bal çeşitlerinden ayıran fiziksel özellikleri ve içeriği vardır. Kestane balı, güçlü antioksidan ve antibakteriyel özellikleri sayesinde birçok hastalığa karşı oldukça faydalıdır. Yapılan çalışmalara göre kestane balı tarçın ile tüketildiğinde etkilerini daha hızlı göstermektedir.

Kestane Balının Faydaları

Tatlı, acımsı ve buruk tatları olan kestane balının halk arasında bilinen bir diğer ismi de acı baldır. Kestane balının bilinen tüm faydaları ise;

  • Arıların yalnızca kestane çiçeklerinden topladığı nektarlar sayesinde kestane balında kestane tadı yoğun bir şekilde hissedilmektedir.
  • Koyu kahverengi olan kestane balında amino asit, şeker, demir, kalsiyum, potasyum ve bakır mineralleri yüksek miktarlardadır. Balın içeriğindeki protein, şeker, mineral ve enzim ne kadar fazla olursa balın rengi o kadar koyu olmaktadır.
  • Kestane balı früktoz açısından zengindir ve früktozun yüksek miktarda olması iyi bir enerji deposu olduğu anlamına gelir. Yorgunluktan kurtulmak istiyorsanız eğer düzenli olarak kestane balı tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu sizdeki yorgunluk, halsizlik hissinin yok olmasına ve kendinizi daha enerjik ve dinç hissetmenize fayda sağlayacaktır.
  • Kestane balındaki pH değeri, diğer çiçek ballarına oranla daha yüksektir.
  • Kestane balı, diğer çiçek ballarına oranla 2 kat daha fazla demir ve 4 kat daha fazla kalsiyum sağlar.
  • Kestane balı antibakteriyel özellikleri sayesinde sivilce problemlerine karşı faydalıdır. Sivilce problemlerinden kurtulmak için kestane balını yulaf unu ile karıştırarak bir maske hazırlayabilir ve yüzünüze uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntem cildinizin kuruluğunu alarak pul pul dökülmesine engel olabilmektedir.
  • Kestane balı, içeriğindeki yüksek antioksidan miktarları sayesinde anti-aging özelliğine sahiptir ve yaşlanmaya bağlı oluşacak kırışıklıkları önleyebilir.
  • Yüksek antioksidan özellikleri sayesinde kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara ve mikroplara karşı daha dirençli olmamıza yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek antioksidan özellikleri sayesinde eklemlerde oluşan iltihaplanmalara iyi gelmektedir.
  • Kestane balı, vitamin değeri en yüksek ballar arasında yerini almaktadır ve içeriğinde B ve C vitaminleri bolca bulunur.
  • Kolestrolü düşürmeye yardımcı olan kestane balı bu sayede kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Kalp ritmini düzenler ve kalp krizini önlemeye yardımcı olur.
  • Katarakt gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltan kestane balı gözlerin daha iyi görmesine yardımcı olur.
  • Soğuyan havalarda yakalanılan nezle, grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı etkilidir ve yoğun öksürük, bademcik iltihabı gibi hastalıkların azalmasına fayda sağlar.
  • Sabah saatlerinde ve akşamları düzenli olarak tüketilen kestane balı sindirim sisteminin çalışmasına fayda sağlar ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Kilo verilmesine yardımcı olur.