Genel

Propolis Nedir?

İçindekiler

Propolis

Vücudumuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu flavonoidler ve fenolikler vardır. Bunları da doğal gıdalardan almak son derece önemlidir. İhtiyacımız olan bu besinlerden biri de propolistir.

Propolis; arıların, bitki tomurcukları ve bitki yapraklarından topladıkları reçinemsi maddelerdir. Propolisler, arılar tarafından kovan içerisindeki dezenfeksiyonu sağlamak amacı ile kullanılır. Yani arılar kovandaki mikropları yok etmek, mantar ve enfeksiyonlardan korunmak, böcek ve diğer canlıların kovana sızmasını engellemek amacı ile topladıkları propolisleri kullanmaktadırlar. Tüm arılar kovanın güvenliği ve sağlığını korumak için propolis ile kaplı özel bir bölümden girerek kovanın hijyenini sağlarlar.

Propolis nasıl kullanılır?

Peki arılar için son derece mühim olan bu mucizevi propolis nasıl kullanılır? Propolis kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir bir de bunlara göz atalım isterim. Öncelikle propolis, kovanından çıktığı hâli ile kullanıma uygun değildir. Bunun nedeni kovandan çıktığı hâli ile propolisin vücudumuz tarafından sindirilebilir durumda olmamasıdır. Kovandan çıkmış saf bir propolisin vücudumuz tarafından sindirilebilir olma oranı yalnızca %2’dir. Bu yüzden kullanıma uygun hâle getirilebilmesi için saf propolis önce ekstrakte edilir. Propolislerin bileşimi, çözücünün cinsine ve ekstraksiyon yöntemine göre değişiklikler gösterebilmektedir. Propolis kendine has karakteristik bir kokuya sahiptir ve genellikle kahverengi renkte olmasına rağmen elde edildiği bölgeye göre yeşil, sarı, kırmızı veya şeffaf renklerde de olabilir.

Propolisin İçeriği:

Propolis bileşimi bakımından oldukça zengindir. Propolis bileşimi, bitkinin kaynağı ve coğrafi bölgeye göre değişim gösterebilmektedir. Propolisin içeriğinde 300’e yakın bileşik tanımlanmıştır bunlar;

  • Reçineler %45-55
  • Balmumu ve yağ asitleri %25-35
  • Uçucu yağlar %10
  • Polifenol ve flavonoitler %10
  • Polen %5
  • Mineral ve vitaminler %5

Diğer kovan ürünlerinde olduğu gibi propolislerin de elde edildiği kovanın çevre koşullarından olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir. Bu yüzden tarım-veteriner ilaçlar, endüstriyel kirlilik, ağır metaller ve diğer tüm çevresel risk faktörlerinin son derece titiz bir şekilde analiz edilmesi gereklidir.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolisin kullanım alanı oldukça geniştir ve hemen hemen her türlü şekilde kullanılması üzerine propolis üretilmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse;

  • Tablet,
  • Pastil,
  • Ağız spreyleri,
  • Diş macunu,
  • Şampuan gibi…

Ancak propolislerin genel olarak üretileni damla şeklindedir. Damla propolisler de günlük belirlenen damla sayısı bakımından kullanılmaktadır. Kullanılan propolisin ise faydaları şu şekilde sıralanabilir;

Propolisin Faydaları

  • Bitkisel bir şifa kaynağı olan propolis, insan sağlığına karşı oldukça faydalı etkiler göstermektedir. Aynı, arı kovanının mikroplardan arındırılması gibi, insan vücudunun bakteri ve mikroplardan uzak tutulmasına yardımcı olur.
  • Propolis vücudunuzdaki yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan propolis, hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesini kolaylaştırmaktadır.
  • Propolis kansere karşı vücut direncini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak propolis kullanımı sayesinde, uzun vadeli bir süreçte olası kanser tehlikesini en aza indirebilirsiniz. C vitamini bakımından da oldukça zengin bir kaynak olan propolis, kanser hücrelerinin oluşmasına karşı yardımcı olabilir.
  • Cilt sağlığı ve güzelliğine karşı yardımcıdır. Propolis güçlü bir antioksidan olması sayesinde, cilt sağlığı ve cilt güzelliği üzerinde oldukça iyi etkiler sarf etmektedir. Propolis cildin yenilenmesini ve diri olmasını sağlar.
  • Propolis mikrop ve bakterilere karşı vücudun korunmasına yardımcı olur. Aynı arı kovanını mikroplardan arındırdığı gibi propolisler, insan vücudunu da mikrop ve bakterilerin oluşumuna karşı korur ve engeller. Hastalıklara yakalanma tehlikesinin düşürülmesinde rol oynar.
  • Propolis ağızda çıkan yaraları ve uçuğu iyileştirmede yardımcı olabilir. Ağız kenarında oluşan tüm yaraları ve çeşitli bölgelerde oluşan uçukların tedavisinde propolis kullanılmaktadır.
  • Propolis, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Güçlü içeriği sayesinde propolis, bağışıklık sisteminin düzenli ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

11 thoughts on “Propolis Nedir?

  1. Arzu Uzman dedi ki:

    Beemel Bal ile ilk tanıştığım zaman aileme yedireceğim balın kalitesi açısından tereddütlerim olmasına rağmen gerek çam balı nın lezzeti, ve özellikle kendileri ile yaptığım telefon görüşmesinde sıcak kanlı, ilgili davranışları sebebiyle bağımlıları oldum. Güvenle alıyorum aileme yediriyorum. Teşekkürler.

    1. BeeMel Operasyon dedi ki:

      çok teşekkürler ballarımızla her zaman yanınız da yakınınız dayız

  2. zeynep Ural dedi ki:

    Merhaba, İç Anadolu yayla balınıza bayıldım, tahlil sonuçlarını da yayınlamanız çok güven uyandırıcı çok teşekkürler.

  3. Ali Güvenç dedi ki:

    İyi akşamlar,
    Sedir ve çam balı siparişi vermiştim, kızım sedir balını çok beğendi zorla bal yedirirken kaşık kaşık yemeğe başladı.Bu güzel bilgiyi sizinle paylaşmak istedim teşekkür ederim.

  4. Server Soykan dedi ki:

    Meşe balınız çok suluydu bir bal kıvamı yok. Açıklar mısınız?

    1. admin dedi ki:

      Balın nektarı, denize uzaklığı ve de erken hasat edilip edilmediği balın kıvamını etkiler. İklim koşulları da baldaki aromayı ve kıvamı etkileyebilir. Ham bal olduğundan lezzeti ve kıvamı her sene değişkenlik gösterebilir.

  5. Figen Altıntaş dedi ki:

    Kestane balınıza bayılıyorum, ailece beğenerek yiyoruz. Ürünleriniz arasında propolis göremedim. Satmıyor musunuz, tükendi mi? Propolis almam lazım ancak güvenilir bir yer bulmak zor. Size güvenebileceğimiz bidiğim için buraya yazıyorum. Ürünlerinin arasına propolis gelirse lüten haber verin.

  6. Hayri ERSÖNMEZ dedi ki:

    Ürünleriniz ve tanıtıcı yazılarınız muhteşem. Hem ürünlerinizi kullanıyorum hem de yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Özelikle son yazılarınızdan Doğal Çiçek Balı bana bal hakkında pek çok yararlı bilgi verdi. Çok teşekkürler.

  7. CAN ALPER dedi ki:

    BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜRLER
    Bağ – https://24crypto.de/forex-broker-bitcoin-withdrawal.php

  8. AYSEL AKDOĞAN dedi ki:

    ÇAM BALI HAYRANIYDIM ARADIĞIM LEZZETİ SONUNDA BULDUM
    Bağ – https://allcryptocoins.de/the-best-app-for-trading-bitcoin.php

Comments are closed.