Genel

Balın Bilmeniz Gereken 5 Faydası

Balın Faydaları

Bal, düzenli tüketildiği takdirde bedenimizde birçok olumlu ve sağlığımız açısından faydalı etkiye sahiptir. Sağlığımıza olumlu etkileri saymakla bitmeyen bal, sayısız çiçek tadı ile gelen lezzetine ek olarak tedavi uygulamalarında kullanılmasıyla bilinir. Konusunda uzman diyetisyen ve doktorlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.

Düzenli bal tüketimini beslenme programımıza eklediğimizde, bu nefis arı ürünü tat duygumuzu harekete geçirerek iştahımızı arttırır. Bu özelliği ve eşsiz aroması ile pek çok yemek ve tatlı tarifinde de yer alır.

Eşsiz bir aroma ve tada sahip olan balı sadece bu özelliği ile değerlendirmek haksızlık olur. İçerisinde barındırdığı enzim, vitamin ve mineral değerleri sebebiyle sağlık açısından muazzam ve başka besinlerden elde edilemeyecek faydalara sahiptir. Anti-oksidan ve anti-mikrobiyal özelliği sayesinde, çeşitli yaralanmalar ve sağlık sorunlarında önleyici ve tedavi edici bir besin maddesi olarak kullanılmaktadır.

İçindekiler

Balın en önemli 5 faydası

1. Bal Sadece Şeker Değildir

Bal, eski uygarlıklarda faydaları ile çok kullanılan ve takdir gören bir besin maddesiyken, günümüzde yanlış bilgiler sebebiyle hak ettiği önemi göremiyor. “Tadı bu kadar güzel olan bir şeyin nasıl bir faydası olabilir? Bal sadece şeker değil mi?” gibi yanlış bilgiler yaygın olarak akıllara takılabiliyor.

Bal içerdiği bileşenlerden dolayı sadece bir şeker değildir. Doğal içeriği ve arılar tarafından doğal üretim şekli ile diğer şekerli besin maddeleri ile karşılaştırılamaz. Balın sadece %30’u glikoz ve %40’dan daha azı früktozdur. Yapısında çok daha karmaşık 20 farklı şeker ve karbonhidratlı bir lif türü olan dekstrin barındırır. Bu sebeple bal, diğer basit şekerlere oranla daha az kalori alınmasını sağlar.

Sadece enerji verme açısından bakıldığında bile hiçbir besin değeri içermeyen basit şeker yerine tercih edilmesi önerilen bal ayrıca içerdiği B2 ve B6 vitaminleri, demir, manganez gibi maddeler sayesinde tercih sebebi olmalıdır.

2. Bal İle İlgili Halk İnanışlarının Bilimsel Destekleri

Glukoz ve fruktoz içerikli bir besin maddesi olması sebebiyle bal, tüketiciler tarafından soru işaretlerine sebep olmaktadır. Özellikle halk inanışlarında sağlık açısından bala çok fazla yer verilmesi, balın bilimsel açıdan gerçekten faydalı olup olmadığı konusunda merak uyandırmaktadır. Araştırmacılar, her geçen gün balın tıbbi yönden faydalarına yönelik yeni kanıtlar ortaya koymaya devam ediyor. Oxford Üniversitesinde, bazı hastalıkların tedavisine yönelik yapılan bir araştırma sonucunda, bal tüketiminin özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotik kullanımından daha etkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuçları British Medical Journal’da yayınlanan araştırmada, balın, öksürük tedavisinde antibiyotiklere oranla %36 daha faydalı olduğu kanıtlandı.

Balın tek özelliği eşsiz tadı ve aroması ile öğünlerimize lezzet katmak değildir. Ayrıca sağlığımız ve bedenimiz için faydalı olan antiseptik, antioksidan ve arındırıcı özellikler içermektedir. Günümüzde hem kadın hem erkekler tarafından önem verilen cilt bakımı ve sağlığı için değerli bir güzellik maddesi olarak kullanılabilir. Balın, deri ve mukozadaki zararlı etkileri iyileştirme özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

3. Balın İyileştirici Gücü

Belki de en lezzetli ve tatlı ilaç olarak bilinen balın sağlığa faydaları hakkındaki birçok inceleme ve araştırma yapılmıştır. Bal, sadece enfeksiyon ile savaşmak ve dokuları iyileştirmek ile kalmaz, aynı zamanda iltihaplanma ile savaşma ve yara izini azaltmaya da yardımcı olur. Ayrıca ishal, hazımsızlık, mide ülseri gibi sindirim problemlerinin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Balın faydaları ile ilgili tüketiciler üzerinde yapılan anketler sonucunda, düzenli kullanım ile balın iyileştirici gücünü yaşayan birçok tüketiciye rastlanmıştır.

Balın kırmızı kan hücrelerini arttırıcı özelliği sayesinde, kandaki oksijen miktarı artmaktadır. Bu sayede bal, vücudumuzun bakterilere ve mikroplara karşı savaşmasını destekler ve koruma sağlar. Antibakteriyel özelliği kanıtlanmış olan bal, bu özelliği ile dezenfektan olarak da kullanılabilir. Yapılan klinik araştırmalar saf balın, ülser ve yaralanmalarda iyileştirme özelliğinin %99’luk başarı oranına sahip olduğunu göstermiştir.

4. Ballı Birleşimlerin Sağlığa Etkileri

Bal, tek başına bir etken olarak kullanıldığı tıbbi uygulamalar dışında, arı poleni, tarçın, zencefil ve elma sirkesi gibi besinler ile birleştirildiğinde, daha kuvvetli ve etkili yararlar sağlamasıyla da bilinir. Bal ve tarçın, ballı limon suyu, bal ve süt, bal ve zerdeçal gibi toniklerin etkileri ayrı ayrı birer sağlık kürü olabilir. Arı sütü, arı poleni ve propolis gibi diğer harika arı ürünlerinin iyileştirme etkilerine dair sürekli yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ile arıların bizler için ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz.

Bal ve Tarçın Karışımı;

Tarçın, tarçın ağacının kabuğundan üretilen bir baharattır. Hem balın hem de tarçının kendi başlarına sağlığa çok faydaları vardır. Bununla birlikte ikisinin birleşiminin daha kuvvetli sağlık etkileri olduğu bilinmektedir. Özellikle öksürük ve üst solunum yolları tedavilerinde etkilidir.

Ballı Limon Suyu;

Sıcak suya karıştırılmış bal ve limon suyundan oluşan karışımın düzenli tüketimi sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Sindirilmemiş yiyecekler midede şişkinliğe neden olabilir. Ballı limon suyu içmek mide asidi salgısını ve safra salgısını artırır. Bu, gıda maddelerinin kolay ve sistematik bir şekilde parçalanmasına, besin maddelerinin sorunsuz bir şekilde emilmesine ve bağırsak hareketini iyileştirmeye yardımcı olur ve böylece atılımı sorunsuz bir süreç haline getirir.

Ballı Süt;

Yatmadan önce ılık bir bardak süt ve bal karışımı içmek, uyku düzeninizi korumaya yardımcı olacaktır. Bu karışım, kemik gelişiminize destek vereceği gibi inanılmaz bir rahatlama özelliği sunmaktadır.

Bal ve Zerdeçal;

Zerdeçalın içinde curcuminoids adı verilen çok önemli bir bileşik vardır. Polifenol gibi, curcuminoids de zerdeçalın neredeyse tüm sağlık sorunlarıyla tek seferde savaşabilecek kadar güçlü olmasını sağlamaktadır. Bal ve zerdeçal birleşimi çok güçlü bir antioksidan kaynağı olup mucizevi bir besin takviyesi olabilir. Yara ve alerji tedavilerinde kullanılabildiği gibi anti-bakteriyel özelliği ile mantar önleyici etkisi de vardır.

Balın Faydaları

Balın Faydaları

5. Binlerce Çiçekten Bal Seçimi Yapabilirsiniz.

Bal tüketimini eşsiz kılan bir özellik de binlerce çiçek ve dokudan oluşan balın farklı tatlarını keşfetmek ve favorinizi seçmektir. Bal tadımı yapmak ve hangi bal çeşidinin hangi yiyecek ile en iyi kombinasyonu oluşturduğunu bulmak oldukça kuvvetli bir damak zevkiniz olduğunu gösterir. Doğal Çiçek Balı ‘nın üretildiği çiçekler ve menşeileri farklılık göstermektedir. Ayrıca bal, türetildiği çiçeklerdeki doğal aromaları da muhafaza etmektedir.

Balın tadı ve rengi, nektarın kaynağı ve tabii ki çiçek çeşitleriyle belirlenir. Doğada arılar hemen hemen her çiçeği bal yapımı için kullanmakla birlikte çam, meşe, sedir, kestane gibi ağaçlardan salgı balı elde ederler ve her birinin farklı lezzeti aroması bulunmaktadır. Üç yüzden fazla bal çeşidi olduğu bilinmektedir. Her bir balın tadı ve dokusu farklıdır ve her birinin tadımını yapmak ayrı bir damak zevki vermektedir.

Koyu renkli bal mineral ve vitamin açısından daha zengin ve tadı daha yoğundur. Bal tadımı yapmak kişisel bir zevk ve aktivite haline dönüştürülebilir. Bal gurmeleri olarak bilinen lezzet tadımcıları özellikle bal tadımından zevk aldıklarını söylemekte ve bal tadımının ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini savunmaktadırlar.

Balın faydalarıyla ilgili tüm bu bilgilerin yanı sıra, belki de en çok ilgi gören konulardan biri, bal kullanarak özel olarak oluşturduğum ve geliştirdiğim egzotik, kışkırtıcı tariflerle ilgilidir. Yakında bu muhteşem bal tariflerini herkesin faydalanması açısından burada da paylaşmaya başlayacağım.

2 thoughts on “Balın Bilmeniz Gereken 5 Faydası

  1. kadriye şahin dedi ki:

    teşekkürler çok güzeldi

  2. TOLGAY AHMET dedi ki:

    beklediğim lezzet mükemmel

Comments are closed.