Genel

Yayla Balı

Doğal Yayla Balı

İçindekiler

Yayla Balı Nedir?

Yayla Balı, işçi arıların çiçekli bitkilerin, gövde yaprak ve çeşitli kısımlarından topladıkları nektarlarla ürettikleri baldır. Yüksek rakımlı, çiçek çeşitliliği bol olan yaylarda üretilmesinden dolayı yayla balı olarak da adlandırılmaktadır.

Tadını ve lezzetini Güneydoğu Anadolu’nun yüksek rakımlı, el değmemiş, bakir yaylalarında yetişen çeşitli yabani çiçeklerden alan yayla balı, kimyasal kalıntı, tarım ilacı, yapay petek içermeyen arının kendi doğal habitatında işlediği peteklerden, ısıl işlem, pastörizasyon gibi endüstriyel işlemlerden geçmeden, besin ve şeker ilavesi yapılmadan üretilir. Balın en doğal ve saf halidir. Binlerce çiçeğin aromasını ve lezzetini içinde barındırmaktadır.

Yayla Balının Özellikleri Nelerdir?

Yayla Balı yeri doldurulamaz bir besin kaynağıdır. Üretim aşaması çiçeklerden, arılardan ve kovandan başlar. Çiçekli bitkiler, nektar olarak bilinen tatlı bir sıvı salgılar (nektar balın kaynağıdır). Toplayıcı arılar, çiçeklerden topladıkları nektarı, vücutlarında “bal midesi” olarak bilinen bölgede saklarlar. Bal midesi, arının sindirim için kullandığı mideden ayrı bir bölgedir. Nektarı toplayan arılar, daha sonra bu maddeyi kovandaki işçi arılara aktarır. İşçi arılar, toplayıcı arılardan aldıkları nektarı geri çıkarıp tekrar içerler. Bu süreç boyunca, arıların belli başlı enzimler içeren salgıları nektarın yapısına karışır, nektarda bulunan sakkaroz, glikoza, früktoz ve diğer oligosakkaritlere dönüşür. Daha sonra, işçi arılar, balın nemini azaltmak amacıyla çok hızlı kanat çırparlar ve kovan içerisinde havalandırmayı sağlarlar. Böylece bal olgunlaşır. Sonucunda %100 doğal yayla balı üretimini tamamlamış olur.

Yayla Balının Diğer Ballardan Farkları Nelerdir?

Yayla balı ile diğer ballar arasında nektar ve salgı balı olması gibi farklar vardır. Yayla Balı işçi arılar tarafından çiçekler ve çiçekli bitkilerden toplanan nektarlarla oluşur. Salgı balı ise (çam balı, sedir balı, vb.) asıl kaynağı orman ağaçlarından salgılanan nektarlardır. Yayla Balının rengi diğer ballara göre daha açıktır. Kendisine has bir kokusu ve lezzeti vardır.

Yayla Balının Faydaları Nelerdir?

2,500 yıl boyunca sayısız kültür ve medeniyet tarafından besin ve ilaç olarak kullanılan Doğal yayla balı birçok faydayı içerisinde bulundurur. Yayla balı içeriğindeki zenginlik ve faydaları saymakla bitmez.

Kolestrol Düşürme ve Yağ Yakma

Akademik çalışmalar, yayla balının yüksek kolesterol seviyesini kontrol etmek için sağlıklı bir kaynak olduğunu kanıtlamıştır. Ilık su ile tüketildiğinde vücutta depolanan yağın sindirilmesine yardımcı olur.

Doğal Karbonhidrat Kaynağı

Güç ve enerji sağlayan bir doğal karbonhidrat kaynağı olan Yayla Balı, sporcuların performansını, dayanıklılığını ve kas yorgunluğunu anında arttırmakta etkili olduğu bilinmektedir. Doğal şekerler, egzersiz sırasında yorgunluğun önlenmesinde önemli bir rol oynar.

Enerji Verir

Yayla balındaki glikoz, vücut tarafından hızlı bir şekilde emilir ve anında bir enerji artışı sağlar, fruktoz ise daha fazla enerji sağlayarak daha yavaş emilir. Yayla balının kan şekeri seviyelerinin diğer şeker türlerine kıyasla oldukça sabit kaldığı da bilinmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir, Vitamin ve Mineral Deposudur

Yayla balı güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricisidir. Antioksidan ve anti-bakteriyel özellikleri sindirim sistemini geliştirmeye yardımcıdır. Sağlıklı kalmanıza ve hastalıklarla savaşmanızda etkilidir. Ayrıca anti-kanserojen özelliği ile tümör ve kanser ile savaşmaya yardımcıdır. Yala balında bulunan antimikrobiyal ve antioksidan bileşenler sayesinde, mide komplikasyonlarını tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Yayla balı, C vitamini, kalsiyum, demir, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri içerir.

Anti-bakteriyeldir

Anti-bakteriyel ve anti-fungal özellikleri sayesinde, doğal bir antiseptik olarak kullanılır. İltihap önleyici ve bakterileri temizleyen yapısı sayesinde yayla balı sivilce tedavisi için önerilen doğal ürünler arasındadır. Ballı yüz maskeleri sivilce, akne oluşumunu tetikleyen bakteri birikimini engellerken mevcut sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca nemi hapsederek cildin daha yumuşak olmasını sağlar.

Yayla Balı Enfeksiyonları Önler

Bakteri, çeşitli enfeksiyon türlerinin başlıca nedenidir. Vücudunuzu bu enfeksiyonlardan sadece günlük diyetinize bal ekleyerek önleyebilirsiniz. Antibakteriyel özellikleri sayesinde vücudunuzun daha fazla zarar görmesini engelleyerek çeşitli enfeksiyonlara karşı bir kalkan görevi görür.

Arı ürünlerine alerjisi olan kişiler ve 1 yaşından küçük çocuklar bal tüketmemelidir. Şeker hastaları veya herhangi bir rahatsızlığı, hastalığı olanların doktora danışarak tüketmeleri gerekmektedir.

Yayla Balının Kullanımı ve Saklanması

Yayla Balının birçok kullanım ve tüketim şekli bulunmaktadır. Ancak balın doğal yapısından dolayı hassas saklama koşullarına uyulması gerekmektedir. Balı buzdolabında saklamamalısınız. Balın tadını ve lezzetini koruyabilmesi için oda sıcaklığında saklanması gerekmektedir. Mümkün olduğunca karanlık, ışık almayan ve serin bir dolap içinde, kapağı sıkıca kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Balın bozulması diye bir şey söz konusu değildir. Doğal ve gerçek yayla balında asla bakteri oluşmaz.

Kahvaltı öğününde Yayla Balı tüketimi günlük karbonhidrat ihtiyacının tamamlanması için önemlidir. Kahvaltıda bir dilim ekmek ile tüketilebileceği gibi ılık suyun içine katılarak içilebilir. Ayrıca Bal-kaymak, bal-tereyağı birbirine en yakışan ikililerdir. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için asla kaynatmayın. Kaynar sıcaklıktaki çay, süt gibi içeceklere eklemeyin. Sıcaklığı 90 derecenin altındaki içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Soğuk algınlıklarında ballı limonlu ılık su tüketilebilir. Boğazı yumuşatır, mideyi rahatlatır. Yayla balını şifalı içeceklerden şerbetlere, kadınların cilt bakım güzellik maskelerine kadar pek çok yerde kullanabilirsiniz.